Een vraag die we vaak krijgen bij sGooiers is: kan je al zo jong zien dat een kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft? En vindt niet elke ouder dat zijn/haar kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft? Daarover meer in deze blog.
Kan je al zo jong zien dat een kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft?
Nou, zeker kan je dit al heel snel zien. Soms zelfs binnen een uur nadat ze geboren zijn. Deze kinderen zie je al heel observerend de wereld in kijken en geven je een eerste lach. Al in de eerste weken terwijl iedereen in jouw omgeving roept: ββNee joh dat is een reflex.ββ Hun ontwikkeling verloopt anders. Alleen als ouder heb je dit vaak niet zo door want het is je kind.
Wanneer kinderen tekenen vertonen van:
- Nieuwsgierigheid,
- Leergierigheid,
- Creativiteit,
- Fantasierijk zijn,
- Asynchrone ontwikkeling doorlopen,
- Driftbuien,
- Verbaal sterk zijn,
- Al snel begrijpen wat er gezegd wordt,
- Negatief gedrag gaan vertonen (duwen, bijten, slaan, etc.)
- Heel gevoelig zijn
- Brede interesses vertonen en een sterk geheugen hebben (automerken al snel herkennen, vroege interesse in cijfers/letters, alle dinosaurussen kunnen benoemen, grote interesse in de ruimte en het planetenstelsel, etc.)
- Complex denken,
- Weinig uitleg nodig hebben bij nieuwe opdrachten,
- Al jong kleuren benoemen,
- Snel zindelijk of juist helemaal niet en/of poepen een drama is,
- Een sterk rechtvaardigheidsgevoel.
Dan zou je zomaar een kind kunnen hebben met een ontwikkelingsvoorsprong.
Vindt niet elke ouder dat zijn/haar kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft?
Gelukkig niet. Wel zijn veel ouders trots op hun kind en delen zij dit graag met hun omgeving maar dat betekent niet dat elke ouder meteen denkt dat zijn/haar kind hoogbegaafd is. Sterker nog, de ouders die met hun kind bij ons aankloppen, zijn juist heel terughoudend en vinden het best een stap om te onderzoeken of zij een sGooier hebben. Ze komen om verschillende redenen bij ons terecht:
- Vastlopen op de huidige kinderopvang. Het kind wil er niet meer heen. Vaak op een moment dat de oudere kinderen, waar het kind nog enigszins aansluiting mee had, door zijn gestroomd naar de basisschool.
- Worden er attent opgemaakt door de jeugdverpleegkundige of door hun omgeving.
- Hebben een oudere slimme broer/zus.
- Ouders zijn zelf HB en herkennen het bij hun kind.
- Zien apart gedrag en gaan online zoeken wat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn.
Als ouder van een hoogbegaafd kind sta je best voor een uitdaging. Het is een misvatting te denken dat je niet mag zeuren omdat je kind zo slim is. Het lijkt vaak of je niet gehoord wordt, je hebt grote zorgen over hoe je het voor elkaar moeten krijgen dat je kind wordt gezien, gehoord en wordt aangesproken op zijn niveau zowel in de omgeving, in de familie en op school.
Er is geen kant en klare gebruiksaanwijzing voor deze kinderen en dat maakt het ongelooflijk complex. Het is elke keer opnieuw een zoektocht om te kijken wat je slimme kind nodig heeft en op welke manier. Iedere minuut van de dag. Want ze zijn 24 uur per dag Hoog Begaafd en niet bijvoorbeeld 1x in de week in de plusklas.
Bij sGooiers helpen wij bij deze zoektocht en zetten we niet alleen de kinderen in hun kracht maar ook de ouders.