Veelgestelde vragen

Wij kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft, hieronder een overzicht van de veelgestelde vragen. Mocht uw vraag hier niet tussen staan, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Wanneer na een tijdje toch blijkt dat mijn kind geen ontwikkelings-voorsprong heeft, moet mijn kind dan weg?

Uit ervaring weten wij dat jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong deze behouden gedurende de peuter- en kleutertijd. Mocht na start blijken dat een kind toch niet op zijn of haar plek is, spreken we dit transparant naar elkaar uit.

Soms wil ik mijn kind eerder brengen of iets later ophalen dan de openingstijden. Is dit mogelijk?

Bij uitzondering kunnen wij in overleg kijken wat er mogelijk is.

Ik twijfel of mijn kind een ontwikkelings-voorsprong heeft.

Bij twijfel nodigen wij jou graag uit om contact op te nemen. Vanuit onze expertise, een verkennend gesprek met jou en een korte observatie van je kind, zien we snel genoeg of je kind geschikt is voor SGOOIERS.

Om een Sgooier te worden, hoeft je kind geen intelligentie-onderzoek te ondergaan. Op het moment dat je kind naar het basisonderwijs gaat, zou de behoefte op kunnen komen om je kind wél te laten testen. Op dat moment kunnen we je Meerkind in Amersfoort of Sheila van Horn in Hilversum aanraden.

Wat is de meerwaarde van SGOOIERS

Alle HBO opgeleide medewerkers hebben de expertise om jouw slimme peuter uit te dagen. De peuters spelen met andere snelle denkers en worden aangesproken op hun kwaliteiten. Dit gebeurt o.a. met het mooie ontwikkelingsmateriaal dat aanwezig is.

Hoe herken je op zo'n jonge leeftijd dat de peuter een voorsprong heeft?

Een vraag die veel gesteld wordt. Bij een tweejarige is dat eigenlijk nog niet te meten daarom spreken we over een ontwikkelingsvoorsprong MAAR wel met de wetenschap dat elke hoogbegaafde volwassene ooit een hoogbegaafde peuter is geweest. Een ontwikkelingsvoorsprong kan je wel al goed zien. Deze slimme kinderen zijn vaak verbaal sterk, stellen andere vragen dan hun leeftijdsgenoten, denken na over de antwoorden, leggen verbanden, hebben een sterk geheugen en vaak een grote fantasie, zij spelen graag met oudere kinderen.  Kijk ook even bij de signaleringslijst op deze website. We gaan in gesprek met de ouders ( zij kunnen ons al een hoop signalen vertellen) en observeren meteen het kind. Wanneer de ouder(s), broer, zus of familielid hoogbegaafd zijn, dan is de kans ook groter dat het kind dat is maar dat hoeft niet. Daarnaast mag het kind een dagdeel vrijblijvend meedraaien.

Is het wel goed om zo jong al met alleen maar slimme kinderen te zijn? In de maatschappij kom je toch alle mensen tegen?

Het is juist héél belangrijk deze jonge kinderen bij elkaar te zetten. In een omgeving waar een slim kind in de minderheid is, een uitzondering is, voelen deze kinderen zich niet begrepen maar snappen dat zelf niet. Daar zijn ze nog veel te jong voor. Ze worden door de omgeving niet aangesproken op hun kwaliteiten. Hierdoor lopen ze al vroeg allerlei frustraties op en kan zich dat op allerlei manieren gaan uiten. Als ze wat ouder zijn ( ongeveer vanaf een jaar of 8) kan je het ze uitleggen en snappen deze kinderen dat ze ‘anders’ zijn maar ook dan is het nog steeds van groot belang dat ze voldoende omringd zijn met gelijkgestemden. Alleen op deze manier kunnen snelle denkers zich optimaal ontwikkelen.

Vragen zijn de wortels van alle antwoorden