Veelgestelde vragen
Wij kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt. Daarom vind je hieronder een overzicht van de veelgestelde vragen. Mocht je vraag hier niet tussen staan, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.
Verborgen
Wat is de meerwaarde van sGooiers?
Alle medewerkers van sGooiers hebben de expertise om jouw slimme peuter uit te dagen. De peuters spelen met andere snelle denkers en worden aangesproken op hun kwaliteiten. Dit gebeurt onder andere met het mooie ontwikkelingsmateriaal dat aanwezig is.
Benieuwd wat sGooiers nog meer zo speciaal maakt? Dat lees je hier.
Hoe herken je op zo'n jonge leeftijd dat de peuter een voorsprong heeft?
Een vraag die veel gesteld wordt. Bij een tweejarige is hoogbegaafdheid eigenlijk nog niet te meten. Daarom spreken we over een ontwikkelingsvoorsprong, MAAR wel in de wetenschap dat elke hoogbegaafde volwassene ooit een hoogbegaafde peuter is geweest.
Een ontwikkelingsvoorsprong kan je goed zien. Deze slimme kinderen zijn verbaal sterk, stellen andere vragen dan hun leeftijdsgenoten, denken na over de antwoorden, leggen verbanden, hebben een sterk geheugen en vaak een grote fantasie. Bovendien spelen zij graag met oudere kinderen. Kijk ook even bij de signaleringslijst op deze website voor meer kenmerken van hoogbegaafde kinderen.
Voordat een kind start bij sGooiers gaan we in gesprek met de ouders (zij kunnen ons al een hoop signalen vertellen) en observeren meteen het kind. Wanneer de ouder(s), broer, zus of een ander familielid hoogbegaafd zijn, dan is de kans ook groter dat het kind het is, maar dat hoeft niet.
Wanneer na een tijdje toch blijkt dat mijn kind geen ontwikkelings-voorsprong heeft, moet mijn kind dan weg?
Uit ervaring weten wij dat jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong deze behouden gedurende de peuter- en kleutertijd. Mocht na de start bij sGooiers blijken dat een kind toch niet op zijn of haar plek is, spreken we dit transparant naar elkaar uit.
Ik twijfel of mijn kind een ontwikkelings-voorsprong heeft.
Dat is zeer begrijpelijk. Het is best lastig om dit van je eigen kind te zien en het dan ook nog eens hardop te zeggen. Bij twijfel nodigen wij jou graag uit om contact op te nemen. Vanuit onze expertise, een verkennend gesprek met jou en een korte observatie van je kind, zien we snel genoeg of je kind geschikt is voor sGooiers.
Is het noodzakelijk om mijn kind te laten testen?
Om een sGooier te worden, hoeft je kind geen intelligentie-onderzoek te ondergaan. Op het moment dat je kind naar het basisonderwijs gaat of er al even zit, zou de behoefte op kunnen komen om je kind wél te laten testen. Op dat moment kunnen we je Sheila van Horn in Hilversum aanraden. Zij heeft de benodigde ervaring om jonge kinderen te testen. Mocht zij geen ruimte hebben, zoek dan in ieder geval naar een ECHA specialist. Zij hebben de expertise om uit slimme kinderen te halen wat er in hen zit. Zij kunnen deze kinderen zodanig aanspreken zodat ze tijdens de test kunnen laten zien wat ze kunnen.
Is het ook mogelijk om halve dagen af te nemen bij sGooiers?
Dit is helaas niet mogelijk. We hebben gemerkt dat het storend is voor de groep als er tussendoor kinderen naar huis gaan. We zitten dan midden in ons programma als er een kind wordt opgehaald. Deze ouder wil graag kort horen hoe de dag gegaan is en het kind wil de aandacht hebben om goed afscheid te nemen. De activiteit van het moment wordt dus verstoord en daar heeft de rest van de groep last van. Daarbij mist het kind dat maar een halve dag komt ook een groot deel van ons aanbod.
Soms wil ik mijn kind eerder brengen of iets later ophalen dan de openingstijden. Is dit mogelijk?
Bij hoge uitzondering kunnen wij in overleg kijken wat er mogelijk is. We willen dit liever niet omdat de dag voor de medewerkers al lang is. Voordat de dag gestart kan worden, moet er veel voorbereid worden en bij het sluiten van de dag moet er opgeruimd en schoongemaakt worden. Als er dan kinderen zijn, moeten de medewerkers eerder starten en/of later naar huis.
Is het wel goed om zo jong al met alleen maar slimme kinderen te zijn? In de maatschappij kom je toch alle mensen tegen?
Het is juist héél belangrijk deze jonge kinderen bij elkaar te zetten. In een omgeving waar een slim kind in de minderheid is, een uitzondering is, voelen deze kinderen zich niet begrepen maar snappen dat zelf niet. Daar zijn ze nog veel te jong voor. Ze worden bovendien niet aangesproken op hun kwaliteiten door de omgeving. Hierdoor lopen ze al vroeg allerlei frustraties op, wat zich op allerlei manieren kan gaan uiten. Als ze wat ouder zijn (ongeveer vanaf een jaar of 8) kan je het ze uitleggen en snappen deze kinderen dat ze ‘anders’ zijn.Ook dan is het nog steeds van groot belang dat ze voldoende omringd zijn met gelijkgestemden. Alleen op deze manier kunnen snelle denkers zich optimaal ontwikkelen. En vergeet niet dat ze bij elk clubje, sportvereniging, in de supermarkt, op de camping, etc. wel andere kinderen gaan ontmoeten en dat is al moeilijk genoeg voor ze.
Waar kan mijn kind na sGooiers naartoe?
Het is nog best een uitdaging om een geschikte plek te vinden, want ook na sGooiers is het fijn voor je kind om met gelijkgestemden verder te mogen spelen, ontwikkelen en verdiepen. We gaan deze zoektocht samen aan. Afhankelijk waar jullie wonen kijken we naar de mogelijkheden en de beste plek voor jullie kind.
Bij onze locatie in Maarssen is er de mogelijkheid om door te stromen naar de basisschool waar voltijds HB-onderwijs aangeboden wordt. Je kind kan hierdoor bij sGooiers en Wereldkidz Palet tussen de 2 en 12 jaar een mooie, uitdagende en ononderbroken ontwikkeling doorlopen. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om de basisschool ergens anders te doorlopen.
Ik durf bijna aan niemand te vertellen dat mijn kind misschien hoogbegaafd is.
Dat is heel herkenbaar en daar lopen veel ouders bij ons tegenaan. Eigenlijk kan je er alleen met iemand over praten als diegene begrijpt hoe het is om een kind met een ontwikkelingsvoorsprong te hebben. Anders wordt er al snel geoordeeld of gebagatelliseerd. Bij sGooiers kan je het met ons en met de andere ouders delen. Het wordt als heel prettig ervaren om herkenning terug te krijgen en te zien dat je niet alleen staat in het opvoeden van deze super leuke, zeer gevoelige, bewerkelijke en bijzondere kinderen.
“Vragen zijn de wortels van alle antwoorden”