Dit is Ellen

Oprichter en dagelijkse begeleiding

Ellen is in 1985 afgestudeerd aan de KLOS en in 1986 aan de PABO te ’s-Gravenhage, is Hoogbegaafde specialist (2007) en Faalangst-reductietrainer (2018).

Daarnaast heeft zij zich verdiept d.m.v. cursussen en trainingen in:

  • Dyslexie
  • Gedragsproblemen in de klas
  • Autisme en aanverwante stoornissen bij kleuters
  • Lezen moet je doen, ook als het moeilijk is
  • Hyperactieve kleuters en ADHD/ADD
  • Beredeneerd aanbod aan kleuters
  • De Hoogbegaafde Kleuter
  • Passend onderwijs aan begaafde leerlingen
  • De Slechtziende kleuter in de groep

 

Zij is in 1986 begonnen met lesgeven in de Schilderswijk te Den Haag. Daarna van 1993 t/m 2004 te Voorburg/Leidschendam en van 2005 t/m 2019 te Hilversum. In Hilversum heeft zij naast het werken in een kleutergroep, de Hoogbegaafde Kinderen begeleid in de groepen 1 t/m 8. En nu is zij er helemaal klaar voor om met SGOOIERS te beginnen.

Eigen ervaringen

Paul en Ellen hebben zelf hoogbegaafde kinderen. Waar zij bij de oudste pas achter kwamen toen ze in groep 4 zat. Tot die tijd zagen zij hun dochter steeds minder vrolijk door het leven gaan. Klaagde veel over buik- en hoofdpijn en ging geen dag met plezier naar school. Ze zagen een groot verschil met hoe zij thuis was en hoe ze zich op school opstelde. Waar zij voor haar vijfde al kon lezen, raakte ze in groep 3 geen boek meer aan. Ze vond bij leeftijdgenootjes nauwelijks aansluiting en zagen haar wel goed klikken met oudere kinderen. Vanaf 1,5 kletste ze al de oren van je hoofd en nu nog heeft zij herinneringen aan toen ze twee jaar oud was.

Inmiddels is ze 26 en studeert ze over een paar maanden af aan de Nederlandse Film Academie te Amsterdam als Regisseur Fictie.

Toen zij in groep 4 te horen kregen dat hun dochter hoogbegaafd is, vielen er een hoop puzzelstukken op hun plek. Wat hadden zij dit graag eerder geweten dan hadden ze haar een hoop frustraties kunnen besparen. Nu begrepen ze waarom er altijd eindeloze discussies, weerwoorden, vragen en interesses waren. Waar haar driftbuien vandaan kwamen en alle buik- en hoofdpijnklachten. Het extreem verbonden zijn aan haar knuffel en een hele periode een onzichtbaar vriendje had. Het steeds depressiever worden en haar toenemende negatieve gedrag op school was aanleiding om haar te laten testen en bleek zij hoogbegaafd te zijn. Maar daarmee was niet alles ineens opgelost. Hun dochter was beschadigd. Zij was de lol in school verloren, sociaal-emotioneel uit balans en haar zelfvertrouwen tot diepte punt gedaald.

Bij hun tweede kind waren ze uiteraard alerter. Alleen die vertoonde totaal ander gedrag. Uit voorzorg laten testen en ook hij is hoogbegaafd. Helaas was er alleen naar IQ gekeken en kwamen zij er pas op zijn 13e achter dat hij naast zijn slim zijn, ADHD heeft en dyslectisch is. Door zijn intelligentie is dit jarenlang verborgen gebleven. Hij is inmiddels afgestudeerd aan de Toronto Film Acting School.

Hun derde kind is nooit getest maar sloeg bij de kleuters al snel een klas over. Zij heeft wel door haar perfectionisme grote faalangst opgebouwd dat haar leren behoorlijk in de weg heeft gezeten. Ze werkt inmiddels 4 dagen in de psychologen praktijk PCC te Amersfoort en studeert er nog naast.

Mede door de ervaringen met hun eigen kinderen en de ervaringen bij de kleuters, is het initiatief ontstaan voor SGOOIERS. Slimme kinderen verdienen het om aangesproken te worden op hun eigen(wijze) niveau en kwaliteiten en je gunt ze zichzelf te mogen zijn. Bij SGOOIERS willen zij voorkomen dat deze kinderen al vroeg hun eerste frustraties op gaan lopen.