Nog even en dan staat de Kerstvakantie voor de deur. Voor een hoop hoogbegaafde en hoog sensitieve kinderen zijn dit weken om even in bij te kunnen komen. Afhankelijk hoe goed jouw kind gezien wordt op school en hoe goed jij je kind al kent, worden deze weken wel of niet een gezellige periode.

Onze hoogbegaafde en hoog sensitieve kinderen hebben het vaak niet gemakkelijk op school. Dit komt doordat ze onder andere aangepast gedrag vertonen, onderpresteren, regelmatig overprikkeld raken, negatief gedrag vertonen, zich emotioneel niet veilig voelen, etc. Je begrijpt dat dit dagelijks veel energie van ze vraagt en ieder kind dat op zijn eigen manier zal uiten.

Wat je zou kunnen zien in (en/of voor de weken van) de vakantie:

  • Je kind is moe, moe en nog eens moe, ondanks dat het veel slaapt en op tijd naar bed gaat.
  • Je kind is minder blij, trekt zich thuis wat terug in een boek of op een andere manier.
  • Je kind wordt alsmaar drukker.
  • Je kind vraagt steeds meer negatieve aandacht.
  • De lontjes worden steeds korter en bij het minste of geringste ontploft je kind in een driftbui.
  • Je kind klaagt steeds vaker over hoofd- en of buikpijn.
  • Of…

Dit zijn zomaar wat uitingen die je zouden kunnen opvallen bij je kind en waarbij je misschien niet meteen denkt dat dit aan de hoogbegaafdheid en/of hoog sensitiviteit ligt. Wees hier alert op want voordat je het weet praat school alleen over het negatieve gedrag en zit je zelf met je kind bij artsen omdat het zo vaak buikpijn heeft.

Wat kan jezelf doen?

  • Wanneer je je kind ziet veranderen, is het de hoogste tijd om (weer) met school te praten. Voel je geen zeurouder want jij bent de enige die ziet dat je kind verandert en jij bent de enige die voor je kind kan opkomen. 9 van de 10 keer helpt het bij deze uitingen als school het aanbod voor je kind opschaalt, in welke vorm dan ook. Je kind mist uitdagingen en waarschijnlijk ook gelijkgestemden. Allebei even belangrijk.
  • Kijk of je kind in de vakantie niet steeds naar de BSO hoeft. Daar kost het vaak nog meer energie om de dag door te komen.
  • Zorg dat de dagen niet overvol uitjes zitten. Hoe leuk ze ook zijn. Zorg dat je de meeste dagen gewoon thuis bent. Je kind kan bijkomen, spelen wat het wil en vooral bij jou in de buurt zijn. Maak de dagen bijzonder, dichterbij. Bijvoorbeeld; Jij mag kiezen wat we gaan eten vandaag maar het moeten wel drie gangen zijn. Laat ‘m zoeken naar gerechten en recepten en maak een boodschappenlijst. Maak een plan van aanpak wat betreft het koken, tafel dekken, enzovoorts. Je hoeft niet naar theater of de bioscoop om een leuke dag met elkaar te hebben.
  • Leer je kind dat er momenten met elkaar zijn, maar dat er ook momenten zijn dat het zichzelf moet vermaken. Anders ga jij na de vakantie bovenstaande klachten vertonen ;-). De tip die wij vaak geven aan ouders is: Leer je kind aan dat op iedere ‘thuis’ dag er een ‘çhill moment’ is. Dit houdt in: 45 minuten op je kamer zijn, zonder dat je mij nodig hebt. Je kind kan hier even bijkomen en zichzelf vermaken. Spreek van tevoren af wat het die 45 min nodig heeft en hoe het kan zien wanneer de 45 minuten om zijn. Wanneer je kind dit gewend is, geeft het veel rust in huis.
  • De feestdagen zullen spanning met zich meebrengen. Haal deze zoveel mogelijk weg. Bespreek goed hoe de dag eruit gaat zien en schat in of je bijvoorbeeld tot het einde blijft omdat jij dit zo gezellig vindt en je daarmee je kind totaal overprikkelt, met alle gevolgen van dien of dat je inschat we blijven tot… en dan gaan we rustig naar huis en kunnen we daar nog even… Zoek naar de balans hierin. Je weet zelf goed wat je kind aankan.
  • Blijf in de vakanties ook kaders/structuur bieden (nee zeggen mag en je hoeft niet in alles met je kind mee te gaan). Kinderen mogen meedenken en verantwoordelijkheden krijgen maar altijd binnen kaders, omstandigheden en mogelijkheden. Daar krijg je de leukste kinderen van. Ze weten namelijk waar ze aan toe zijn en dat geeft ze een prettige veiligheid.

De Kerstdagen bij ons eindigden bijna altijd in een drama met onze kinderen. Doordat ze te veel moesten: opa/oma/familie er van alles van vonden, ze zich opeens heel vervelend gingen gedragen, het best gezellig leek te zijn maar door een klein dingetje op het laatst de dag dan toch weer in driftbuien eindigde. Toen de kinderen waren 3, 5 en 7 jaar waren hebben we besloten dat we nergens meer heen gingen met de feestdagen. We haalden de matrassen de kamer in en legden ze voor de tv, iedereen bleef in zijn pyjama, lekker eten was in huis en we gingen de deur niet meer uit. Er werd met speelgoed gespeeld, eindeloos (toen nog) video’s gekeken en voorgelezen door ons. We bleven met z’n allen dag en nacht op de matrassen liggen en het werd een verademing. We hoefden niks, kwamen tot rust en hadden de leukste tijd met elkaar. Wat begon met twee dagen en één nacht in de kamer, is in al die jaren uitgegroeid naar bijna een hele week. Ze zijn nu 28, 30 en 32 en iedereen kijkt er het hele jaar naar uit, inclusief de aanhang ;-).

Rest mij nog jullie hele fijne feestdagen te wensen, met heel veel genieten van elkaar en een heel sGooierig 2025 toe te wensen.

Tot volgend jaar.